The CoachCorner

The CoachCorner

Om øvelser og opptredener

Her kommenterer jeg øvelser og opptredener i Fredrikstad Barberboys. Betalende medlemmer i koret har anledning til å kommentere innleggene og slette egne innlegg.

Årlig julebukktur 27.desember 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Tue, December 29, 2009 08:05:17

Det har blitt tradisjon at koret ikler seg nissekostymer og sprer juelgleder og julesang i lokalsamfunnet. For dette blir vi jo også rikelig belønnet med forfriskninger der vi rykker fram!
Slik var det også i år, etter at nissene hadde samlet seg hjemme hos Rolf the president og Trine, ble repertoaret raskt gjennomsunget, en del detaljer justert og reiseruten nøye planlagt. Her ble intet overlatt til tilfeldighetene. Mot formodning krydde det av sjåfører, men til slutt ble det Paul og Knut som fraktet oss rundt til de mange hjem med stor presisjon.

Nesten alle på reiseruta var hjemme, og i den klare og fine vinterkveld låt våre sanger vakkert utover de snødekte hager og hus. Julebukkene ble ofte invitert inn i de julepyntede stuer og traktert på beste måte. Rørende! Jeg skal ikke trekke fram noen spesielle hendelser, bare konkludere med at årets julebukkraid ble vellykket fra 16.00 til 24.00. (Og for enkelte også lenger!) Evalueringen bør kanskje se nærmere på muligheten for omorganissering. (Ha!) To julebukk-grupper? Færre stopp på veien? Time will show.

Til slutt en takk til vertskapet i Vollebergåsen som hadde stelt alt i stand på forbilledlig vis, samt de frammøtte nissekoner som ventet tålmodig på oss der hjemme!

In harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post88

Øvelse 15. desember 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Thu, December 17, 2009 22:59:27

Se bildet i full størrelseDenne siste ordinære øvelsen i 2009 startet vi kl. 18.30 , mot normalt (klikk på mot normal) 19.00, for å si det med Juster. (For øvrig jublieum for Juster neste år! Alle som er fan av Juster kan gå inn på youtube, skrive Leif Juster og se fram til en helaften!)

Mot normalt, siden det gjerne er Trine som forsyner oss med bakelser, hadde Egil og Øyvind sørget for juleavslutningen med kaffe oh kaker denne kvelden. Egil rykket seg allerede på et tidlig tidspunkt fri fra stolsetet og smalt over kaffen. Mulig han var hissig på eggekrem og mandelbunn. Godt smakte både wienerbrød og eggekremkake!

Vi var bra bemannet denne kvelden. En tenor, fem leads (inkl. meg) tre barier (mot normalt ingen forrige øvelse) og fem - seks basser. Spesielt koselig at Paul var med store deler av kvelden. Nogle tags og deretter You'll never walk alone, som vi kom gjennom! Første skritt på veien til musikk er å kunne stemmen sin, og det er tydelig at det å stille krav og "peise" litt på dere hjelper.

Vi sang også Bye, bye, med fullt mannskap, og det satte meg virkelig i godt humør. Jeg fikk virkelig følelsen av at vi høstet fruktene av et (relativt) systematisk arbeid med repertoaret. Det låt bra, karer, og jeg tror den enkelte var litt stolt av seg selv av den grunn. Ingenting er som å kunne sine ting, gå opp i en høyere enhet.

Ellers ble det litt førebuing til julebukk. Vollebergåsen neste med presentabelt nisseantrekk og sans for stilig gjennomføring. Vi gleder oss til å glede oss selv og andre.

Det har vært et spennende og rart år, og jeg kommer tilbake med en oppsumering av 2009 når det nye året er her og etterdønningene av julebukkrunden har lagt seg. I mellomtiden vil jeg ønske alle som ikke var på siste øvelse, alle som ikke kommer på julebukkrunden og alle BBS-venner i Norge, Sverige, Danmark og USA en riktig god jul med Mahalia Jackson - Silent Night

In Harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post87

Øvelse 8.desember 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Wed, December 09, 2009 21:54:27

Hadde glemt mobilen på jobben. Flere hadde meldt forfall uten at jeg visste det. Takk for at dere nelder fra, jeg skal prøve å huske mobilen!

Ingen barier denne gangen, forfall av ulike og åpenbare grunner. Ikke dessto mindre ble det en fin øvelse. Vi fikk varmet opp, sang "Nissemann" og "We wish you a merry Christmas" før vi knakk til med "Sweet and lovely". Rolf tok med seg bassene ut til separatøvelse, godt at vi kan effektivisere øvelsen på denne måten og at Ole er en solid Pitchman. Nå er også denne sangen gjennomgått, og siden øvingsfiler finnes, er det ingen grunn for meg til ikke å ta den med på neste opptreden. Kanskje neste institusjonskonsert?

Stor spenning knyttet til "You'll never walk alone", og her fikk jeg en fin julepresang. Mange hadde øvd godt! Ser fram til fortsettelsen neste tirsdag kl 18.30. på den øvelsen blir det øgså kaker og kaffe. Så da er det bare å glede seg.

In Harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post86

Ragnar Bjartviks begravelse 4. desember 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Wed, December 09, 2009 21:44:41

Stille fergetur fra Moss til Horten. Kari og jeg er på vei til Ragnars begravelse i Sandefjord kirke. Snøen faller etterhvert som vi nærmer oss hvalfangerbyen, og i Sandfjord ligger det noen centimeter med hvitt.

Vi er ute i god tid, og det er det mange andre som er også. Mange vil delta i Ragnars begravelse. Noen har kormapper under armen, andre har tydeligvis annen tilknytning; Ragnar hadde en bred krets av mennesker rundt seg.

Inne i kirken møtes vi av musikk fra orgelgalleriet, det er barndomsvennen Svein Erik Gundersen, nå kantor i Glemmen, som sitter ved orgelet denne fredagsformiddagen. Tor Andreassen spiller fløyte, også han en venn av Ragnar fra tidlige år på Gressvik.

Kista er omkranset av bårebuketter, en av dem fra oss, Rolf har sørget for det. Mange vil gi en siste hilsen. Så synger Sandefjords Sangforening og Larvik Frimurersangforening "I østen stiger solen opp". Ragnar hadde lenge hånd om begge kor.

Presten holder minnetale, skrevet av Reidun, Ragnars kone. Hun forteller om et rikt samliv som ble kortere enn begge hadde ønsket. Så fyller "Thank you , dear Lord for Music" kirkerommet. Rene og klare stemmer fra Mannskoret Hvalkjæften. Salmer , tale, bønn. Sandefjords Sangforening synger "Stjernesangen" av Sibelius etter jordpåkastelsen. Vi stemmer i med "Deilig er jorden", og velsigneslen er "Irish blessing". Jeg tenker at dette har Ragnar tenkt, ønsket og planlagt.

Kisten bæres ut av medlemmene i Herrlig Selskap, Ragnars oktett, og de frammøtte følger etter Reidun ut. Selv tar Kari og jeg turen opp til koret og blomstene og tenker at det var som om Ragnar satt i en krok av kirken og smilte til oss og det som ble en fin avskjed med en god venn.

Den svarte bilen svinger ut fra kirken.

Takker deg for alt vi fikk sammen , Ragnar.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post85

Konserter 1.desember 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Tue, December 08, 2009 18:28:33

Rolf hadde igjen vært aktiv med å ordne institusjonskonserter, denne ganeg tre i tallet! Disse konsertene gir i grunnen mye. Vi gleder mange, vi får rutine og vi tjener litt på det også.
Første opptreden var på Onsøyheimen , der vi sang vårt halvtimesprogram for de frammøtte, slektninger og betjening. Jeg legger vekt på å si noe om sangene mellom hvert nummer, og det tror jeg er lurt både for de som hører på og for oss som sangere. Lett å bli tørr i strupen!

Neste stopp var på Gressvik aldershjem der vi møtte en entusiastisk gjeng som tydelig satte pris på det vi sang. Den enkelte sanger var med på det han kunne eller følte seg i stand til å delta i og det fungerte bra. Gressvik aldershjem har blitt utrolig flott etter ombyggingen.

Siste stopp var omsorgsleilighetene i Lerkeveien. En høydare! Her tror jeg vi fikk en fanklubb, i hvert fall var det hyggelig å snakke med den pensjonerte operasanger, gamle Skioldegutter og den entusiastiske damen som lurte på om vi hadde spilt inn CD. Velkommen igjen.

Koret sang bedre om bedre for hver opptreden. Rutine er fine greier. Vel blåst.

In Harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post84

Til minne om Ragnar Bjartvik

BarbershopPosted by Petter Spæren Wed, December 02, 2009 18:09:29

Lørdag morgen, den 28. november kom den triste meldingen om at Ragnar Bjartvik var død. Ragnar var et sentralt medlem av Barbershop-familien i Norge, og den han var og det han bidro med har hatt og vil få stor betydning for alle som er opptatt av denne stilen.

Ragnar var et kunnskapsrikt og engasjert menneske. Sin kunnskap og sitt engasjement bygde han opp siden første gang deltok på sommerseminar på Tonheim, og han delte med seg på seminarer og gjennom coaching av kor og kvartetter. Dette gjaldt både herrer og damer. Gjennom besøk i Sverige og USA fikk han et kontaktnett og en kjennskap til sangstilen som ingen andre i Norge. Det er derfor ikke bare her i Norge han vil bli savnet.

Jeg var så heldig å få Ragnar som venn. Sammen planla vi framtiden for Barbershop i Norge, men det stoppet ikke med det faglige. Ragnar var en jeg kunne snakke med om det meste, og det gjorde vi da også. Det har ikke blitt få samtaler, mailer, sms-er og besøk i Sandefjord, en kontakt jeg er svært takknemlig for å ha fått oppleve.

Ragnar er borte, men vi vil huske ham som en som villig delte med seg. Tankene går også til Reidun, hans kone.

Med hilsen Petter Spæren

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post83

Øvelse 24. november 2009

BarbershopPosted by Petter Spæren Wed, November 25, 2009 22:40:03

Roy Arne var der, Marius, Einar Z., Jon og Johnny var der, Einar B. og Hans Olav var der og Frank, Ole, Øyvind (Dårlig stemme denne kvelden! God bedring), Rolf, Geir og Egil var der. Selv var jeg der også, og om jeg har glemt en bass eller to, så er det fordi det er så herlig mange av dere for tiden! Resten hadde faktisk meldt forfall i god tid og det setter jeg pris på. Det har noe med å kunne forberede en øvelse.

I forkant av øvelsen hadde jeg lagt inn bass-stemmen på "You'll never walk alone" på de nye hjemmesidene. Vil tro at noen andre kan gjøre det bedre enn meg på sikt, men nå er de i alle fall tilgjengelige for dere basser.

Etter oppvarming så vi litt på You'll never walk alone. Jobbet med små avsnitt. Jeg prøvde å få dere til å forstå hvor viktig det er å intonere riktig, derfor sang vi så sakte. Det samme var tilfellet med Bye, bye blues, og jeg tror alle skjønte forskjellen på å synge og å synge rent.

Barbershop handler i enda større grad enn annen korsang om å kunne stemmen sin og å være kresen på å legge tonen riktig. (Intonere) Nå er vi jo i den heldige situasjon at i har øvingsfiler på omtrent alt. Bruk muligheten til å bringe koret framover. Øv deg og vær den som kan.

Rolf og Ole tok med bassgruppa ut til øvelse på Heart of my Heart, My wild Irish Rose og Down our way. (Takk til dere to!) Vi forsøker å gå systematisk gjennom repertoaret og gi alle sjansen til å arbeide seg inn i en situasjon der de kan stemmen og kan synge den godt. Opptakene av disse sangene, som du kan høre ved å klikke deg inn på "Repertoar", viser at vi har en jobb å gjøre. Det viktigste er imidlertid at vi har redskaper til å gjøre denne jobben. Den jobben må vi ta.

Neste tirsdag skal vi synge ute. For meg spiller det ikke så stor rolle hvr vi synger, vi skal kunne våre ting og vi skal underholde. Det er et prinsipp.

Gå inn på oversikten over Aktiviteter/Opptredener, så ser du hva repertoaret for kvelden er! Ønsker lykke til med trening og ser fram til å møte dere på institusjonskonserter neste tirsdag.

In Harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post82

Opptreden 19.november 2009 Oslo

BarbershopPosted by Petter Spæren Sun, November 22, 2009 23:07:48

Først og fremst; takk til Ole som skaffet dette oppdraget! Takk også til Geir for bussen, Ivar som kjørte og Rolf som mailet!
Fordi Ole hadde gjort research på forhånd visste vi hva vi gikk til hva ytre rammer angikk. Vi var greit oppvarma etter bussturen og ble profesjonelt guidet og informert av Tone i AmCham.
Spisesalen på hotellet var stooor, og det var høyt under taket. At noen ble sittende bak kor/kvartetter var det ikke stort vi kunne gjøre noe med.
Selv følte jeg at det hele gikk svært så bra helt fra første tone i kokkestuntet. Vi hadde liksom dagen!

Jeg synes , oppsummeringsmessig, at vi leverte en pakke det går an å være stolte av. Her sang vi standardsanger for et amerikansktalende publikum og fikk god kontakt og tildels ovasjonsliknende mottakelse! Tilrop og glede! Dere strålte litt , karer.

Etter opptredenen fikk jeg svært, svært mange positive tilbakemeldinger både på amerikansk og norsk. Til dels fra svært kompetente personer. Det viktigste var kanskje at lederen for hele arrangementet tok meg i hånda og uttrykte fornøydhet. En annen kar ga tilbakemelding på min amerikanske uttale: You have a very fine pronunciation, and I'm american! Ble litt stolt da.

OK, vi gjorde noen feil vi skal lære av, men hovedinntrykket er at dette ble en svært så fin kveld sanglig og ikke minst sosialt! Det var koselig å være sammen i sang og ved "free bar". Du får ta revansje en annen gang, Ivar!

In Harmony Petter S.

  • Comments(0)//coachcorner.barberboys.no/#post81
Next »